Politica de confidenţialitate
Metropolis

Metropolis (1927)

Metropolis

Metropolis (1927), parte a curentului expresionist german, este primul film science fiction din lume. Filmul a fost regizat de maestrul Fritz Lang in Germania, in perioada Republicii de la Weimar. Actiunea filmului este plasata intr-o distopie urbana futurista si urmareste incercarea lui Freder, fiul bogat al conducatorului orasului, si a Mariei, al carei trecut nu este explicat foarte clar in film, de a depasi marea prapastie care separa natura claselor sociale din orasul lor. Ca o nota personala, in fiecare dimineata cand ies de la metroul Pipera alaturi de sute de corporatisti in drum spre serviciu, vad in fata ochilor numai multimea inerta a oamenilor din Metropolis.

Expertul in efecte speciale, Eugen Schüfftan, a creat efecte vizuale de pionierat pentru Metropolis. Printre acestea se numara miniaturile orasului, camera de filmat in balans, si cel mai notabil, procesul Schüfftan, in care sunt folosite oglinzi pentru a crea iluzia ca actorii sunt pe un platou de filmare in miniatura. Aceasta tehnica a fost folosita doi ani mai tarziu de Alfred Hitchcock in filmul Blackmail (1929).

Maschinenmensch (omul masina in germana) – robotul construit de Rotwang pentru a-si reinvia iubita pierduta Hel – a fost creat de sculptorul Walter Schulze-Mittendorff. Acesta a facut un mulaj din gips in marime naturala dupa actrita Brigitte Helm, costumul fiind construit ulterior in jurul ei. Helm s-a ales cu o serie de taieturi si vanatai in timp ce interpreta robotul, deoarece costumul era rigit si inconfortabil.

Coloana sonora originala pentru Metropolis a fost compusa pentru o orchestra mare de catre Gottfired Huppertz. Acesta a fost inspirat de Richard Wagner si Richard Strauss si a combinat o orchestra vocala clasica cu usoare atingeri moderniste pentru a portretiza masivul oras industrial de muncitori. In aceasta coloana sonora sunt citate La Marseillaise a lui Claude Joseph Rouget de Lisle si traditionalul Dies Irae, acesta din urma fiind dublat de imageria apocaliptica a filmului. Muzica lui Huppertz a avut un rol proeminent in productia fimului; deseori, compozitorul canta la pian pe platourile de filmare ale lui Lang pentru a ajuta actorii in interpretarea rolurilor.

Aceasta coloana sonora a fost reinregistrata pentru varianta pe DVD a filmului lansata in 2001, cu Berndt Heller dirijand Rundfunksinfonieorchester Saarbrücken. In 2007, coloana sonora a lui Huppertz a fost cantata live de catre VCS Radio Symphony, care a acompaniat versiunea restaurata a fimului prezentata la Brenden Theatres din Vacaville, California.

Au fost totusi o serie de alte coloane sonore create pentru Metropolis de diferiti artisti, cea mai interesanta dintre acestea fiind versiunea din 1984 aranjata de Giorgio Moroder, care a acompaniat versiunea de 80 de minute a filmului, relansata in 1984. Coloana sonora pop are printre artisti nume precum Freddie Mercury, Bonnie Tyler, Jon Anderson, Adam Ant, Cycle V, Loverboy sau Billy Squier.

Metropolis a fost filmat in 1925 si a costat aproximativ 5 milioane de marci, fiind cel mai scump film realizat in acea perioada.

Love Kills este prima melodie inregistrata de Freddie Mercury ca artist solo

Print Friendly, PDF & Email
Citeşte şi
Sunetul autonom al tehnologiei