Politica de confidenţialitate
Mauvais Sang

Mauvais Sang (1986)

Actiunea celui de-al doilea film al lui Leos Carax, Mauvais Sang (1986), este situata in Paris, in viitorul apropiat. Orasul este devastat de o epidemie fatala, o boala de sange care afecteaza doar indragostitii. Povestea incepe cu gangsterul imbatranit Marc (Michel Piccoli), un tip aparent benign al carui teritoriu este inghitit de americani, in special de o dama batrana, grotesc colorata, din inalta societate care ii porunceste lui Marc sa ii aduca antidotul pentru boala de sange.

Carax a regizat Mauvais Sang cand avea 26 de ani si filmul face parte dintr-o lunga traditie care se extinde de la Orson Welles la Paul Thomas Anderson: filmul tanarului, in care sensibilitatea majora este „Uite ce pot face cu acest mediu!“. In orice moment, Carax este dispus sa deturneze povestea pentru a se angaja in gaguri, bucati de vodevil, slow motion sau orice alte pliseuri regizorale. Cea mai interesanta scena de acest fel, in care actiunea filmului se opreste, este un cardu lung in care Alex (Denis Lavant) – acum iremediabil indragostit de Anna (Juliette Binoche – de o frumuseste incredibila) – iese din ascunzatoarea lui Marc si incepe sa mearga impleticit in jos pe strada, doar pentru a lua viteza intr-o combinatie de fuga-dans in acompaniamentul melodiei lui David BowieModern Love“. Cladirile si corpurile de iluminat se blureaza pe masura ce Alex decoleaza spre bucuria pura; momentul este unul dintre cele mai ametitoare izbucniri spontane de pasiune pentru care munca lui Carax este renumita. (Si in care dragostea pentru o femeie pare intotdeauna complet legata de dragostea pentru posibilitatile cinemaului)

Carax povestitorul nu are mustrari sa renunte la presupusul subiect al filmului pentru mai bine de o jumatate de ora pentru a-i observa pe Alex si Anna discutand, flirtand si prostitund-se. Aceste scene dau mana libera regizorului pentru a pune camera de filmat la lucru in favoarea actritei sale principale; intreaga secventa, alternativ fermecatoare si claustrofobica, continua sa se intoarca la close-up-urile luminate superb cu fata lui Julie Binoche.


Print Friendly, PDF & Email