Politica de confidenţialitate

The Fifth Element (1997)

Cover of "The Fifth Element (Remastered) ...
Cover via Amazon

The Fifth Element (1997), cel mai bun film de pana acum al regizorului  francez  americanizat Luc Besson, este recunoscut atat pentru decorurile si efectele speciale mult peste cele realizate la vremea lui (asta si pentru ca a avut cel mai mare buget de pana in 1997 – circa 80 mil. dolari), dar si pentru coloana sonora. Filmul este cu atat mai special cu cat se bazeaza pe un scenariu scris de Besson cand era in liceu. Tema muzicala pe care am ales-o pentru astazi este celebrul Dans al Divei albastre (Diva Dance).

Aria cantata de soprana albaneza Inva Mula in The Fifth Element este Il dolce suono (Sunetul Dulce), cunoscuta si ca scena nebuniei, si face parte din Actul III Scena 2 a operei tragice Lucia di Lammermoor, compusa de italianul Gaetano Donizetti, dupa un libret de Salvatore Cammarano (capodopera a romantismului italian). Denumirea de scena nebuniei vine din faptul ca Lucia canta aceasta arie imediat dupa ce il ucide pe Arturo in ziua nuntii lor, dupa ce a fost fortata sa se casatoreasca cu el.  Lucia halucineaza ca se casatoreste cu barbatul pe care il iubeste cu adevarat. Inva Mula este acompaniata pe coloana sonora a filmului de Orchestra Simfonica din Londra. Aria Il dolce suono este una dintre cele mai dificile arii din cauza lungimii ei si a arpegiilor majore.

Cand compozitorul francez Éric Serra i-a aratat sopranei Inva Mula (care dubleaza vocea Divei albastre) bucata muzicala pentru Dansul Divei, se spune ca a zambit si ca i-a spus acestuia ca o parte dintre note nu pot fi reproduse de vocea umana din cauza ca nu se poate trece atat de rapid de la o nota la alta. Totusi, ea a interpretat notele separat – una cate una, si ulterior au fost digitalizate pentru a se putea include in melodie. Daca sunteti atenti, sunt cateva momente in care se aud diferente in tonurile vocii Divei.

Intreaga interpretare a Divei este compusa din doua bucati: aria din Lucia di Lammermmor si Dansul Divei (cel cu notele muzicale jucate). Rolul Divei este jucat in film de actrita franceza Maïwenn Le Besco.

Print Friendly, PDF & Email