Politica de confidenţialitate
Tacones lejanos

Tacones lejanos (1991)

Pentru ca temperaturile ridicate de afara fac ca sangele sa clocoteasca in vene, va recomand astazi o piesa plina de pasiune si foc, specifica tarii sale de origine. Cantareata pop spaniola Luz Casal a obtinut un scces rasunator in urma colaborarii sale cu reputatul regizor Pedro Almodóvar pentru filmul Tacones lejanos (1991), în care aceasta interpreteaza melodia mexicanului Agustín Lara, Piensa en mi. Recunoscut pentru universul creat in jurul femeii, Almodóvar reface in Tacones lejanos eterna poveste dintre mama denaturata si fiica abandonata. Nici din acest film nu lipseste naratiunea complexa, utilizarea codurilor specifice melodramei si a elementelor culturii pop, umorul ireverentios, culorile puternice si decorul glossy. Pedro Almodóvar obisnuieste sa foloseasca scene sau personaje din filmele sale anterioare in urmatoarele productii. In acest caz, Victoria Abril (care joaca in Tacones lejanos rolul fiicei) apare si in Kika, unde este tot jurnalist TV.

O altă obisnuinta de-a lui Almodóvar este frecventa trimitere la marii cineasti care i-au marcat cariera. In Tacones lejanos, el face referire directa la Autumn Sonata (1978), a lui Ingmar Bergman, care urmareste drama dintre o celebra pianista si fiica sa neglijata.

Nu pot sa inchei aceasta scurta prezentare fara sa citez din introducerea unui articol semnat de Alex Leo Serban, intitulat Almodivele – Omagiu femeii.

„Asa cum unii artisti s-au nascut pentru a dezbraca Femeia, Almodóvar s-a nascut pentru a O imbraca. A O imbraca in rosul languros al ecranului panoramic, in muzica grea a chitarilor & viorilor si in stiletele stilului sau unic, inconfundabil.

…Si Almodóvar a creat Femeia“.

Cei interesati pot accesa aici varianta integrala a articolului aparut in Elle in 2004.

Print Friendly, PDF & Email