Politica de confidenţialitate
la vie en rose

La Vie en Rose (2007)

La môme

Filmul biografic La Vie en Rose (2007) urmareste viata cantaretei Édith Piaf, cu Marion Cotillard intr-unul dintre cele mai bune roluri ale sale. Regizorul Olivier Dahan a scris scenariul filmului cu Cotillard in minte pentru rolul lui Édith Piaf.

Pentru a o portretiza mai bine pe cantareata franceza, Marion Cotillard a fost nevoita sa isi rada sprancenele, care au fost desenate ulterior cu creionul. Machiajul dura pana la cinci ore cand Cotillard o interpreta pe Piaf la batranete. Actrita franceza face parte dintr-un grup restrans de sase actori care au castigat Oscarul pentru un rol interpretat, in mare parte, in alta limba decat engleza. Sophia Loren, Robert De Niro, Benicio Del Toro, Roberto Benigni si Christoph Waltz sunt ceilalti cinci. Totodata, acesta este si singurul film francez care a castigat mai mult de un Oscar: cea mai buna actrita in rol principal si cel mai bun machiaj.

La Vie en Rose a devenit al treilea cel mai bine vandut film frantuzesc din Statele Unite, dupa 1980, in spatele Le fabuleux destin d’Amélie Poulain si Brotherhood of the Wolf.

Versurile melodiei La Vie en Rose au fost scrise de Édith Piaf, iar muzica a fost compusa de  Marguerite Monnot si Louis Guglielmi, cunoscuti drept Louiguy. La momentul lansarii, in 1947, melodia a fost inregistrata ca fiind scrisa numai de Louiguy, deoarece Piaf nu avea calificarile necesare la acea vreme pentru a-si inscrie drepturile de autor la SACEM (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique).

Versul „Quand il me prend dans ses bras…” i-a venit in minte lui Piaf intr-o seara din anul 1944, cand statea in fata unui american. Acest vers a format baza intregii melodii care a devenit semnatura cantaretei, alaturi de Milord si Non, je ne regrette rien, care sunt printre cele mai recunoscute cantece ale sale. Incurajata de succesul pe care l-a avut aceasta melodie, Piaf a mai scris 80 de alte piese in cariera sa muzicala.

Print Friendly, PDF & Email