Politica de confidenţialitate
Metropolis

Metropolis (1927)

Metropolis (1927), parte a curentului expresionist german, este primul film science fiction din lume. Filmul a fost regizat de maestrul Fritz Lang in Germania, in perioada Republicii de la Weimar.

Data lansării
28 februarie 1987
Regizor
Fritz Lang
Muzică
Gottfired Huppertz
Distribuție
Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich
Durată
153 minute
Notă
4.8

Actiunea filmului este plasata intr-o distopie urbana futurista si urmareste incercarea lui Freder, fiul bogat al conducatorului orasului, si a Mariei, al carei trecut nu este explicat foarte clar in film, de a depasi marea prapastie care separa natura claselor sociale din orasul lor. Ca o nota personala, in fiecare dimineata cand ies de la metroul Pipera alaturi de sute de corporatisti in drum spre serviciu, vad in fata ochilor numai multimea inerta a oamenilor din Metropolis.

Expertul in efecte speciale, Eugen Schüfftan, a creat efecte vizuale de pionierat pentru Metropolis. Printre acestea se numara miniaturile orasului, camera de filmat in balans, si cel mai notabil, procesul Schüfftan, in care sunt folosite oglinzi pentru a crea iluzia ca actorii sunt pe un platou de filmare in miniatura. Aceasta tehnica a fost folosita doi ani mai tarziu de Alfred Hitchcock in filmul Blackmail (1929).

Maschinenmensch (omul masina in germana) – robotul construit de Rotwang pentru a-si reinvia iubita pierduta Hel – a fost creat de sculptorul Walter Schulze-Mittendorff. Acesta a facut un mulaj din gips in marime naturala dupa actrita Brigitte Helm, costumul fiind construit ulterior in jurul ei. Helm s-a ales cu o serie de taieturi si vanatai in timp ce interpreta robotul, deoarece costumul era rigit si inconfortabil.

Coloana sonora originala pentru Metropolis a fost compusa pentru o orchestra mare de catre Gottfired Huppertz. Acesta a fost inspirat de Richard Wagner si Richard Strauss si a combinat o orchestra vocala clasica cu usoare atingeri moderniste pentru a portretiza masivul oras industrial de muncitori. In aceasta coloana sonora sunt citate La Marseillaise a lui Claude Joseph Rouget de Lisle si traditionalul Dies Irae, acesta din urma fiind dublat de imageria apocaliptica a filmului. Muzica lui Huppertz a avut un rol proeminent in productia fimului; deseori, compozitorul canta la pian pe platourile de filmare ale lui Lang pentru a ajuta actorii in interpretarea rolurilor.

Aceasta coloana sonora a fost reinregistrata pentru varianta pe DVD a filmului lansata in 2001, cu Berndt Heller dirijand Rundfunksinfonieorchester Saarbrücken. In 2007, coloana sonora a lui Huppertz a fost cantata live de catre VCS Radio Symphony, care a acompaniat versiunea restaurata a fimului prezentata la Brenden Theatres din Vacaville, California.

Au fost totusi o serie de alte coloane sonore create pentru Metropolis de diferiti artisti, cea mai interesanta dintre acestea fiind versiunea din 1984 aranjata de Giorgio Moroder, care a acompaniat versiunea de 80 de minute a filmului, relansata in 1984. Coloana sonora pop are printre artisti nume precum Freddie Mercury, Bonnie Tyler, Jon Anderson, Adam Ant, Cycle V, Loverboy sau Billy Squier.

Metropolis a fost filmat in 1925 si a costat aproximativ 5 milioane de marci, fiind cel mai scump film realizat in acea perioada.

Love Kills este prima melodie inregistrata de Freddie Mercury ca artist solo

Metropolis (1927)
4.8
Cult