Politica de confidenţialitate
Amadeus

Amadeus (1984)

Amadeus

Amadeus (1984), film regizat de Miloš Forman, este o adaptare dupa piesa de teatru Amadeus (1979) scrisa de Peter Shaffer, care la randul ei este o variatie a piesei lui Alexander Pushkin, Mozart i Salieri din 1830, in care compozitorul Antonio Salieri recunoaste geniul lui Wolfgang Amadeus Mozart, dar il contracareaza din mandrie si invidie. Povestea are loc in Viena, in ultima jumatate a secolului 18.

Compozitorul american John Strauss a castigat un premiu Grammy pentru productia coloanei sonore a acestui film. Varianta originala a coloanei sonore a ajuns pe locul 56 in topul Billboard, transformand-o in cea mai populara inregistrare de muzica clasica din totdeauna. Toate melodiile au fost compuse de Mozart, cu exceptia unui cantec popular unguresc si a miscarii finale din Quando Corpus Morietur et Amen, de Giovanni Battista Pergolesi, din faimoasa sa Stabat Mater.

Filmul mai prezinta si muzica ce nu a fost inclusa in albumul cu coloana sonora originala. Cu cateva exceptii, toate melodiile au fost interpretate de orchestra de camera Academy of St. Martin in the Fields, sub bagheta lui Sir Neville Marriner, si toate au fost produse special pentru a fi folosite in film. Potrivit comentariilor realizate de Forman si Schaffer, Marriner a fost de acord sa produca coloana sonora a filmului cu conditia ca muzica lui Mozart sa fie neschimbata. Marriner a adaugat cateva note la muzica lui Salieri, care sunt perceptibile la inceputul filmului, cand incepe confesiunea compozitorului.

http://youtu.be/YE3FV7pM3d8

Print Friendly, PDF & Email