Edward Scissorhands (1990) urmareste povestea unui om artificial, o creatie neterminata, care are foarfece in loc de maini. Edward este adoptat de o familie tipica de suburbii si se indragosteste de tanara Kim.
Orasul Burbank, California, a fost luat in considerare ca locatie pentru cartierul suburban in care se desfasoara actiunea filmului, dar regizorul Tim Burton era de parere ca orasul se schimbase prea mult fata de copilaria sa, asa incat zona golfului Tampa din Florida, inclusiv orasul Lutz si centrul comercial Southgate din Lakeland, au fost alese pentru programul de filmari de trei luni. Echipa de productie a descoperit aici „o suburbie simpla, generica, pe care am facut-o si mai comuna dupa ce am vopsit toate casele in pasteluri sterse si am redus dimensiunile ferestrelor, pentru a o face sa arate si mai paranoica“, isi aminteste scenograful Bo Welch.
Elementul-cheie pentru a unifica aspectul cartierului a aparut in urma deciziei lui Welch de a revopsi fiecare casa intr-una dintre cele patru culori, pe care el le-a descris ca fiind „verde spuma de mare, carne murdara, unt si albastru murdar“. Fatada conacului gotic a fost construita chiar la iesirea din Dade City. Filmarile la Edward Scissorhands au creat mii de locuri de munca si a injectat peste 4 milioane de dolari in economia golfului Tampa. Productia s-a mutat ulterior in studiourile Fox in Century City, California, unde au fost filmate interioarele conacului.
Pentru a crea mainile foarfece ale lui Edward, Burton l-a angajat pe Stan Winston, care mai tarziu va realiza machiajul lui Penguin din Batman Returns. Aplicarea garderobei lui Johnny Depp si a machiajului sau necesitau o ora si 45 de minute. Sculpturile gigantice din gard viu pe care le creeaza Edward in film au fost realizate prin ambalarea unor schelete metalice in plasa de sarma cu ochiuri, peste care au fost tesute mii de crengute de plante din plastic.
Edward Scissorhands este al patrulea film pentru care Tim Burton a colaborat cu compozitorul Danny Elfman. Orchestra condusa de acesta a fost formata din 79 de muzicieni. Elfman considera acest film una dintre cele mai personale lucrari ale sale. In plus fata de muzica lui Elfman, pe coloana sonora mai apar trei melodii de-ale lui Tom Jones: It’s Not Unusual, Delilah si With These Hands. It’s Not Unusual va fi folosita mai tarziu si in Mars Attacks! (1996), un alt film al lui Burton pentru coloana sonora a caruia s-a folosit tot de muzica lui Elfman.