Politica de confidenţialitate
Z

Z (1969)

Z (1969) este un thriller politic regizat de Costa-Gavras, pe un scenariu semnat de Gavras si Jorge Semprún, inspirat de romanul cu acelasi nume scris in 1966 de Vassilis Vassilikos. Filmul prezinta o descriere putin fictionalizata a evenimentelor legate de asasinarea politicianului democrat grec Grigoris Lambrakis in 1963. Cu o privire satirica asupra politicii grecesti, umorul sau negru si finalul pesimist, filmul surprinde indignarea cu privire la dictatura militara care conducea Grecia in momentul realizarii sale.

Imprumutand tehnicile de actiune hollywoodiana, grecul Constantinos Gavras a ridicat genul thrillerului politic la un alt nivel – unul pe care si-l va defini ca propriu. Acest tip de regie le era familiar cinefililor din anii `60 de la regizori precum Elia Kazan, John Huston, Robert Siodmak si Jules Dassin, care au combinat observatiile sociale cu naratiuni alimentate de violenta si suspans.

Coloana sonora, realizata de Mikis Theodorakis, a fost un hit al vremurilor sale. Junta greceasca a pus compozitorul sub arest la domiciliu, dar acesta a putut sa ii dea lui Costa-Gavras aprobarile pentru a folosi piesele muzicale existente.

https://youtu.be/kUyyqNXuANA

Print Friendly, PDF & Email