Politica de confidenţialitate

Filmul lui Wong Kar-wai a fost invaluit intr-un secret total inainte de lansare, motiv care a condus la o multime de speculatii cu privire la semnificatia numarului 2046. Multi au crezut ca titlul face referire la anul in care are loc actiunea filmului si ca va fi un film science-fiction. A ajuns sa devina si o gluma intre cinefili cum ca titlul se refera la anul lansarii (din cauza intarzierilor de productie). De fapt, titlul are mai multe semnificatii. In primul rand, trebuie spus ca 2046 este o continuare a filmelor Days of Being Wild (1991), al doilea film din cariera lui WKW, si In The Mood for Love (2000), cel mai popular film al sau. Astfel, 2046 este numarul camerei de hotel din In the Mood for Love in care personajele interpretate de Tony Leung Chiu Wai si Maggie Cheung se intalnesc pentru a scrie seria de romane kung fu. Este si numarul camerei de hotel ocupata de Lulu in filmul 2046, si ulterior de Bai Ling la Oriental Hotel, in timp ce numarul camerei lui Tony Leung este 2047.

Personajul principal (Tony Leung) scrie povesti science fiction, in care 2046 este un an cu semnificatie si locul in care oamenii calatoresc prin timp. Povestile sunt intitulate 2046 si mai tarziu 2047 (o colaborare cu personajul lui Faye Wong).

Anul 2046 are o semnificatie proprie pentru Hong Kong. Reprezinta 49 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului de catre britanici in 1 iulie 1997. In momentul predarii, guvernul Chinei continentale a promis fostei colonii britanice 50 de ani de auto-guvernare. Anul 2046 este momentul de dinaintea expirarii acestui statut.

Titlul poate face referire si la episodul The Lonely din seria televizata Twilight Zone, in care este vorba despre un om condamnat la izolare pe un asteroid indepartate incepand cu anul 2046. Detinutul izolat se indragosteste de un android care a fost trimis pentru a-i tine companie. Aceasta structura de scenariu are paralele cu motivele science-fiction din 2046 al lui WKW.

Realizarea filmului a durat patru ani. In acest timp, productia a fost oprita din cauza epidemiei SARS din martie 2003. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2004, cu rolele de film sosite direct din laborator, cauzand o intarziere in programul festivalului. Dupa premiera, Wong a luat filmul si a continuat sa il editeze pana in octombrie, cand a fost lansat in cinematografe.

Filmul marcheaza o noua colaborare dintre WKW si compozitorul japonez Shigeru Umebayashi.

http://youtu.be/gmmit5fEhGc

Print Friendly, PDF & Email