Politica de confidenţialitate
Fargo

Fargo (1996)

Ca in cazul tuturor filmelor semnate de fratii Coen, cu exceptia O Brother, Where Art Thou? (2000), si coloana sonora pentru Fargo (1996) a fost realizata tot de Carter Burwell.

Principalul motiv muzical se bazeaza pe un cantec popular norvegian numit „The Lost Sheep“ sau nativ „Den Bortkomne Sauen“. Alte melodii din film sunt Big City, de Merle Haggard, care se aude in barul din Fargo in care Jerry se intalneste cu rapitorii Carl si Gaer, si Let’s Find Each Other Tonight, un spectacol live de club de noapte de José Feliciano care este vizionat de Showalter si o dama de companie. In restaurant, cand Jerry il roaga pe Wade sa nu implice politia in rapirea sotiei sale, se aude slab pe fundal melodia Feels So Good, a lui Chuck Mangione. Scena restaurantului cu Mike Yanagita este insotita de un aranjament la pian al melodiei Sometimes in Winter, de Blood, Sweat & Tears. Niciuna dintre aceste melodii nu apare pe albumul cu coloana sonora lansat dupa aparitia filmului.

Fargo incepe cu urmatorul text: ACEASTA ESTE O POVESTE ADEVARATA. Evenimentele descrise in acest film au avut loc in Minnesota in 1987. La cererea supravietuitorilor, numele au fost schimbate. Din respect pentru cei morti, restul a fost povestit exact cum s-a intamplat. Desi filmul in sine este complet fictiv, fratii Coen pretind ca multe dintre evenimentele prezentate in film se bazeaza pe fapte reale din alte cazuri pe care le-au pus la un loc pentru a realiza povestea. Joel Coen remarca:

„Nu am fost interesati de acel tip de fidelitate. Evenimentele de baza sunt aceleasi ca in cazul real, dar caracterizarile sunt complet imaginate… Daca un public crede ca ceva se bazeaza pe fapte reale, iti ofera permisiunea de a face lucruri pe care altfel nu le-ar accepta“.

Fratii Coen sustin ca crimele au avut loc, dar nu in Minnesota. Principalul motiv pentru care actiunea filmului are loc in Minnesota este ca fratii Coen s-au nascut si au crescut in St. Louis Park, o suburbie din Minneapolis. Intr-o editie speciala pe DVD a filmului Fargo este dezvaluit faptul ca povestea se bazeaza pe uciderea infama din 1986 a Hellei Crafts din Connecticut. Ea a fost omorata de sotul ei Richard care i-a inlaturat cadavrul cu ajutorul unui tocator de lemne.


Print Friendly, PDF & Email