Politica de confidenţialitate
Blow Out

Blow Out (1981)

Tematic, Blow Out (1981) se referă „aproape exclusiv la mecanismele de realizare a unui film“ cu o „preocupare completa si totala pentru filmul in sine ca mediu in care… stilul este de fapt continut“. In numeroase scene, filmul descrie interactiunea dintre sunet si imagini, modul in care cele doua sunt unite si metodele prin care acestea sunt re-editate, remixate si rearanjate pentru a descoperi noi adevaruri sau lipsa oricarui adevar obiectiv. Filmul foloseste o serie de tehnici marca Brian De Palma: ecranul taiat, lentilele cu dioptrii divizate si cadre de urmarire elaborate.

Ca multe alte filme semnate de De Palma, Blow Out exploreaza puterea vinovatiei; atat Jack, cat si Sally sunt motivati sa ajute la indreptarea greselilor din trecut, ambele cu consecinte tragice. De Palma reviziteaza, de asemenea, si tema voaierismului, o tema recurenta in multe dintre lucrarile sale anterioare (de exemplu Hi, Mom! (1970), Sisters (1973) si Dressed to Kill (1980)). Jack infatiseaza elemente de „peeping tom“ (voaier), dar care lucreaza cu sunet in loc de imagine.

Blow Out incorporeaza multiple trimiteri la alte filme si evenimente istorice. Obsesia protagonistului pentru reconstructia unei inregistrari sonore care ar putea conduce la descoperirea unei posibile crime face trimitere directa la filmul lui Michelangelo Antonioni, Blowup (1966), si la The Conversation (1974), al lui Francis Ford Coppola. Filmul mai face referire la elemente din scandalul Watergate si asasinarea lui JFK. Productia mai aminteste si de incidentul Chappaquiddick, desi De Palma a incercat intentionat sa minimalizeze asemanarile.

De Palma mai face referire in mod explicit la doua dintre proiectele sale anterioare. La un moment dat in film, Dennis Franz urmareste filmul Murder a la Mod (1968) la televizor. Initial, personajul trebuia sa se uite la Dementia 13 (1963), a lui Coppola, dar Roger Corman a cerut prea mult pentru drepturile de autor. Flashback-ul in care John Travolta isi aminteste un incident in care munca sa a dus la moartea unui politist informator a fost preluat dintr-un proiect abandonat de De Palma, Prince of the City (1981), care a fost regizat in cele din urma de Sidney Lumet.

Coloana sonora pentru Blow Out a fost realizata de compozitorul italian Pino Donaggio, un colaborator constant al lui De Palma, pentru care a aranjat pana acum sapte coloane sonore, inclusiv pentru ultimul sau film Passion (2012).