Politica de confidenţialitate
Do the Right Thing

Do the Right Thing (1989)

Subiectul filmului Do the Right Thing (1989), care i-a adus lui Spike Lee recunoastere internationala, nu este o simpla revolta rasista, ci dinamica tragica a rasismului, a tensiunii rasiale si a lipsei de comunicare, vazuta ca microcosmos. Filmul este un act virtuos de creatie, in acelasi timp realist si simbolic, vesel si tragic, amuzant si salbatic; unul dintre motivele pentru care publicul are un sentiment de recul la finalul vizionarii este pentru ca se gandeste ca, intr-un fel, oamenii din acest cartier, de pe aceasta strada, pe care a ajuns sa ii cunoasca, nu vor fi atinsi de violenta care circula in aerul ce ii inconjoara.

Filmul a fost lansat intr-o atmosfera tensionata de protestele venite din partea criticilor, care au  declarat deschis in mai multe ziare ca filmul ar putea incita publicul „de culoare“ la revolta. Lee a critica comentatorii „albi“ pentru insinuarile la adresa pubicului de culoare cum ca acesta nu s-ar putea abtine de la asemenea impulsuri dupa vizionarea unui film care prezinta o poveste fictiva.

Una din numeroasele intrebari care se nasc la finalul filmului este daca Mookie „face ceea ce trebuie“ cand arunca pubela in geamul restaurantului, provocand astfel revolta care va duce la distrugea pizzeriei lui Sal. Criticii au vazut actiunea lui Mookie atat ca o miscare ce salveaza viata lui Sal, redirectionand furia multimii dinspre Sal spre proprietatea acestuia si ca pe o incurajare iresponsabila a unui act de violenta. Intrebarea este ridicata direct de citatele contradictorii care incheie filmul, unul care promoveaza non-violenta si celalalt pledand pentru autoapararea violenta ca raspuns la opresiune.

Spike Lee a remarcat ca el insusi a fost intrebat doar de publicul alb daca Mookie a facut ceea ce trebuie; publicul de culoare nu i-a pus aceasta intrebare. Lee considera ca punctul cheie este ca Mookie a fost suparat dupa moartea lui Radio Raheem, iar spectatorii care pun la indoiala justificarea revoltei pretuiesc implicit mai mult proprietatea oamenilor albi fata de viata unui negru. Do the Right Thing a fost unul dintre cele mai bune, controversate si discutate filme ale anului 1989.


Print Friendly, PDF & Email