Politica de confidenţialitate
Velvet Goldmine

Velvet Goldmine (1998)

Filmul Velvet Goldmine (1998), al lui Todd Haynes, se concentreaza pe Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers), un star rock bisexual modelat dupa David Bowie si, intr-o mica masura, dupa Marc Bolan. Ewan McGregor joaca rolul lui Curt Wild, un interpret care sfideaza genurile muzicale si care nu se da inapoi de la sex, nuditate sau droguri, atat pe scena, cat si in afara ei, si a carui detalii biografice se bazeaza pe Iggy Pop (care a crescut intr-un parc de rulote) si Lou Reed (a carui parinti l-au trimis la terapie cu electrosocuri pentru a-i „vindeca“ sentimentele homosexuale). In film mai joaca Christian Bale, drept tanarul fan rock si reporter Arthur Stuart; Toni Collete in rolul sotiei lui Slade, Mandy; Eddie Izzard ca manager al acestuia, Jerry Devine; si Luke Morgan Oliver in rolul tanarului Oscar Wilde.

Chiar daca personajul Brian Slade se bazeaza foarte mult pe David Bowie, lui Bowie nu i-a placut scenariul si a respins propunerea ca piesele sale sa apara in film. Coloana sonora finala include cantece interpretate de formatii glam rock sau cu influenta glam, trecute si prezente.

Muzicienii englezi care au cantat sub numele de Venus in Furs pe coloana sonora au fost Thom Yorke de la Radiohead, Jonny Greenwood, David Gray, Bernard Butler de la Suede si Andy Mackay de la Roxy Music. Muzicienii americani care au cantat in formatia lui Curt Wild, sub numele de Wylde Rattz, au fost Ron Asheton de la The Stooges, Thurston Moore si Steve Shelley de la Sonic Youth, Mike Watt de la Minutemen, Don Fleming de la Gumball si Mark Arm de la Mudhoney.

Pe coloana sonora sunt prezente melodii noi scrise special pentru film de Pulp, Shudder to Think si Grand Lee Buffalo, precum si multe compozitii de glam rock timpuriu, atat coveruri, cat si versiuni originale. Venus in Furs interpreteaza cateva melodii de la Roxy Music, Placebo canta 20th Century Boy de la T.Rex, Wylde Rattz si Ewan McGregor canta T.V Eye si Gimme Danger de la The Stooges si Teenage Fanclub si Donna Matthews canta Peronality Crisis de la The New York Dolls. Mai sunt incluse melodii ale lui Lou Reed, Brian Eno, T. Rex si Steve Harley, din acea perioada. Albumul este completat de o piesa din coloana sonora aranjata de Carter Burwell.

Toti cei trei membri ai trupei Placebo au aparut in film, cu Brian Molko si Steve Hewitt interpretand rolurile de membrii ai formatiei Flaming Creatures si Stefan Olsdal in rolul basistului lui Polly Small.


Print Friendly, PDF & Email