Politica de confidenţialitate
Reservoir Dogs

Reservoir Dorgs (1992)

Coloana sonoara pentru Reservoir Dogs (1992) a fost prima coloana sonora lansata pentru un film de Quentin Tarantino si a stabilit structura pentru coloanele sonore care aveau sa urmeze. Aceasta include utilizarea pe scara larga a unor fragmente de dialog din film si o selectie de melodii din anii `60 pana in anii `80. Numai grupul Bedlam a inregistrat piese originale pentru acest film. Postul de radio „K-Billy’s Super Sounds of the Seventies“ a jucat un rol important in film. DJ-ul pentru radio a fost ales Steven Wright, un comediant cunoscut pentru glumele pe care le face cu o fata inexpresiva.

O caracteristica neobisnuita a coloanei sonore este alegerea melodiilor; Tarantino spune ca simte nevoia ca muzica sa fie un contrapunct la violenta si actiunea de pe ecran. De asemenea, el a mai declarat ca intentia a fost ca fimul sa trimita la anii `50, dar cu ajutorul muzicii anilor `70.

Joe Egan si Gerry Rafferty au fost un duet cunoscut sub numele de Stealers Wheel cand au inregistrat un hip pop in genul lui Bob Dylan intitulat Stuck in the Middle With You, in aprilie 1974. Single-ul a ajuns pe locul cinci in topuri si autorii lui habar nu aveau ca 18 ani mai tarziu va deveni si mai celebru datorita Reservoir Dogs. In 1992, Quentin Tarantino, un regizor/scenarist putin cunoscut, a luat festivalul de film de la Cannes si lumea intreaga prin surprindere cu filmul sau Reservoir Dogs. Filmul este despre dificultatile care apare atunci cand cinci „maestrii“ criminali sunt angajati de un rege interlop, pe nume Joe, pentru a realiza cel mai mare jaf de diamante al secolului.

Prins chiar in mijlocul filmului, hitul celor de la Stealers Wheel apare ca introducere la una dintre cele mai terifiante scene de tortura din istoria filmului. Interesant este ca scenariul scris de Tarantino pentru aceasta scena este coregrafiat pentru piesa de la Stealers Wheel, spre deosebire de norma, in care o scena este scrisa si ulterior se alege muzica.

Quentin Tarantino este foarte perspicace in domeniul muzical si nu intamplator a ales sa realizeze scena de tortura pe baza versurilor melodiei. Iata ce zicea regizorul american intr-un interviu despre Reservoir Dogs:

„Personal, nu stiu daca Gerry Rafferty a apreciat conotatiile pe care le-am dat melodiei Stuck in the Middle With You. Sunt sanse mari sa nu le fi apreciat. Dar acesta este unul dintre lucrurile care face utilizarea muzicii in film atat de speciala: faptul ca daca e facut cum trebuie este vorba despre cinematografie. Chiar faci ceea ce filmele fac mai bine decat orice alta forma de arta. Functioneaza in acest mod visceral, emotional, cinematografic care este special. Si cand iti faci treaba corect, atunci nu mai poti auzi niciodata aceea melodie fara sa te gandesti la imaginea din film. Pe acest aspect se bazeaza si reclamele, dar nu prea functioneaza in cazul reclamelor.

Treaba este ca, odata ce un film a facut asta cu un cantec, in ceea ce ma priveste acel film il detine. Adica, melodia Stand By Me s-a folosit de atatea ori, dar pentru mine filmul care a folosit Stand By Me in acest fel a fost The Wanderers (1979). Au folosit Stand By Me in momentul in care personajul principal, Ken Wahl, isi da seama ca JFK a fost impuscat. Si este perfect“.


Print Friendly, PDF & Email