„M-am apucat sa scriu o adaptare a melodiilor cantaretei Aimee Mann. Asa cum cartile se pot adapta pentru marele ecran, eu am avut conceptul de a adapta melodiile compuse de Aimee intr-un scenariu.“ (Paul Thomas Anderson, 1999)
Magnolia (1999) este scris, regizat si produs de Paul Thomas Anderson si este al treila lungmetraj dupa Hard Eight (1996) si Boogie Nights (1997). Filmul are doisprezece personaje ale caror vieti se intersecteaza in noua povestiri interconectate pe parcursul unei zile in San Fernando Valley, California. Pe masura ce filmul progreseaza, conexiunile dintre personaje devin evidente: chiar si acele personaje care nu sunt conectate intr-un mod fizic, sunt conectate simbolic, deoarece se confrunta cu nevoia de dragoste. Mantuirea prin dragoste este un motiv specific de-a lungul filmului si in mai multe puncte din filme, personajele sunt prezentate ca avand dragoste de impartasit, dar ne stiind cum sa isi arate aceasta disponibilitate.
Intr-un mod similar cu tehnicile folosite de Mike Nichols in The Graduate (1967) si Robert Altman in McCabe & Mrs. Miller (1971), Andreson foloseste melodiile unui artist principal pentru a ancora filmul cu noua fire epice bazate, in principal, pe o selectie de melodii compuse si interpretate de Aimee Mann. Filmul mai include si doua melodii ale trupei Supertramp (Goodbye Stranger si Logical Song), Dreams a cantaretei Gabrielle si o compozitie orchestrala realizata de Jon Brion. In cele trei ore de film, compozitia lui Brion se aude mai mult de o ora, in total, in vreme ce melodiile lui Mann ocupa doar o treime din acest timp; totusi, cantecele lui Mann sunt cele care ofera cadrul filmului. Majoritatea melodiilor lui Mann prezentate in film au fost lansate pentru prima data cu albumul coloanei sonore, cele doua exceptii fiind Wise Up, care a aparut anterior pe CD-ul cu coloana sonora a filmului Jerry Maguire (1996), si coverul realizat de ea la melodia One a lui Harry Nilsson, inregistrata inainte pentru o antologie tribut dedicata lui Nilsson. Doua melodii, Save Me si You Do, au fost compuse special pentru film, in timp ce restul erau cantece pe care Mann le pregatea pentru urmatorul ei album.
Anderson se descrie ca fiind in primul rand un fan si mai apoi prieten cu Aimee Mann. El asculta muzica ei in acelasi timp in care a inceput sa scrie scenariul pentru Magnolia: „Tot ceea ce parea ca gandeste ea erau lucruri la care ma gandeam si eu“ (Anderson, 2003). Regizorul a fost inspirat in special de versurile melodiei Deathly. El a imprumutat inceputul primei strofe a cantecului si a inceput sa scrie in sens invers de la ea:
Now that I’ve met you
Would you object to
Never seeing each other again
http://youtu.be/jWFVpLyEIWI