Politica de confidenţialitate
The Lady Vanishes

The Lady Vanishes (1938)

The Lady Vanishes (1938) este cel mai fermecator film regizat de Alfred Hitchcock si unul dintre cele mai subtile in manipularea muzicii. S-ar putea foarte bine numi „Louis Levy Vanishes“, atat de perfect dispare muzica lui Levy si Charles Williams alaturi de spionul sub acoperire al actritei Dame May Whitty. Chiar daca filmul se fereste de muzica conventionala de film, ne absoarbe in glume muzicale, jocuri, stratageme si atmosfere.

Importanta muzicii in naratiune nu a fost pierduta din vedere de criticii de film. Un critic anonim al Hollywood Reporter se intreaba daca aceasta „afacere foarte britanica“ va „prinde la publicul american… Este vorba despre schemele extrem de complicate – si uneori ilogice – ale anumitor agenti guvernamentali europeni de a opri un spion britanic din a se intoarce acasa cu niste informatii valoroase transmise, va vine sa credeti sau nu, printr-o melodie“. Criticul ar fi considerat filmul mai usor daca ar fi ascultat filmele The Man Who Knew Too Much (1934), The 39 Steps (1935) si Young and Innocent (1937), care se bazeaza pe motive muzicale, spectacole si coduri secrete.

La fel ca The 39 Steps, The Lady Vanishes este o combinatie ametitoare de poveste de dragoste, comedie si suspans, toate legate de muzica. Filmul incepe cu un preludiu comic introdus de un jodel delicat pentru harpa si suflatori, urmat de tema muzicala principala a lui Levy, o serenada senina pentru vioara. Camera de filmat urmareste Alpii inzapeziti pana la un hotel unde un vals este intrerupt zgomotos de un ceas cu cuc care sare spre ecran in prim-plan. Miss Froy se prezinta ca fiind guvernanta si profesoara de pian, proclamandu-se incantata de muzicalitatea localnicilor: „Oamenii de aici sunt ca niste copiii fericiti, cu zambetul pe buze si muzica in inimi“. Gilbert, interpretat cu un farmec ascutit de Michael Radgrave, primul sau rol principal intr-un film, este un etnomuzicolog ce lucreaza la o carte. Semnatura sa este muzica folk: cand Iris, tanara eroina, intreaba, „Cine esti?“ el raspunde cantand la clarinet. Fiabilitatea sa eroica odata ce fascismul este indepartat este legata de dragostea pentru muzica, pe care o considera ca fiind singura sa calitate si mostenire: „Nu m-am putut abtine din a mosteni dragostea tatalui meu pentru muzica. Este tot ce mi-a lasat.“ Gilbert se dedica salvarii de la disparitie a muzicii populare pierdute din Europa Centrala.

„Toata lumea canta aici“, spune Miss Froy, si intr-adevar, The Lady Vanishes pare o buna bucata de timp ca fiind una dintre ele mai lirice comedii romantice regizate de Hitchcock. Cei doi innebuniti de cricket, Caldicott si Charters, ofera cele mai bune portii de ras. Titlurile muzicale confuze sunt motivul pentru care cei doi sunt blocati in hotel, o premonitie a bucatilor muzicale peticite de la sfarsitul filmului. Caldicott ii aminteste prietenului sau ca au pierdut trenul „pentru ca ai insistat sa stai in picioare cand au interpretat imnul lor national“, Charters obiecteaza ca „trebuie sa arate respect“, dar Caldicott are ultimul cuvant: „A fost mereu controversa mea ca Rapsodia Ungara nu este imnul lor national. In orice caz, noi am fost singurii in picioare“. O mare parte din comedie continua pentru a starni muzica. Interpretata de aceasta data de un tenor cu o chitara, serenada pluteste in aerul noptii, spre deliciul domnisoarei Froy, dar este tratata cu raceala de tropaitul dansatorilor de folk ai lui Gilbert.

Muzica face tranzitia de la comedie la thriller. Dintr-o data, tonul se schimba, in timp ce Miss Froy asculta pe fereastra serenada care pluteste in aerul noptii. Ea are un aspect de incantare, dar publicul vede un prim-plan cu cantaretul, inconjurat de umbre expresioniste amenintatoare; una dintre acestea devine o figura de gangster cu doua maini mari, deplasandu-se incet spre mijlocul cadrului pentru a-l apuca de gat si a-l trage in intuneric. Spre nedumerirea domnisoarei Froy, muzica se opreste. Aceasta serenada sufocata se alatura unei liste lungi de spectacole hitchcockiene sacrificate. La scurt timp dupa ce dispare serenada, dispare si domnisoara Froy.

http://youtu.be/roZpnZ3-U4M

Buton-share

Print Friendly, PDF & Email