Fallen Angels (1995) spune doua povesti impletite despre trei „ingeri“ (suflete pierdute) din Hong Kong. Unul este Ho Chi-woo (Takeshi Kaneshiro). El nu mai vorbeste de la varsta de cinci ani, de cand a mancat o conserva expirata de ananas. Intr-o noapte Ho este proprietarul unui stand de carne de porc; in alta noapte, el forteaza un om si intreaga sa familie sa manance un intreg camion de inghetata. Ritualul zilnic de spargere a diferitor magazine ii permite sa pozeze intr-o persoana normala care nu doar ca detine propria afacere, ci are si o rutina si o identitate pe care nu le-ar putea obtine altfel.
Tatal lui Ho este un imigrant care administreaza pensiunea Chungking. Intr-o zi Ho se decide sa nu mai fie independent. Se opreste la restaurantul japonezului expatriat Sako, care face un film despre el insusi pentru a i-l trimite fiului sau in Japonia. Inspirat de acesta, Ho il filmeaza pe tatal sau care moare subit dupa ce este surprins de camera fiului sau. Un cantec vechi pop taiwanez, Missing you (Simude ren), ocupa coloana sonora pe secventa in care Ho Chi-woo isi filmeaza tatal. Ca multe secvente din film, aceasta este compusa din unghiuri inclinate si miscari agitate de camera. Miscarile camerei corespund miscarilor corpului fiului care incearca sa il filmeze pe tatal sau jenat. Pe masura ce fiul isi urmareste si incolteste tatal in interioarele inghesuite ale pensiunii Chungking, melodia Missing you ajuta la localizarea sensului secventei. De vreme ce fiul nu vorbeste pentru a-si exprima sentimentele, el se foloseste de camera de filmat ca mijloc de comunicare cu tatal sau. Dar imaginile filmate nu sunt indeajuns pentru a-i exprima emotiile, asa ca melodia Missing you vine sa inlocuiasca cuvintele lipsa. S-ar putea argumenta ca un astfel de dispozitiv tradeaza o lipsa de incredere in capacitatea publicului de a surprinde subtilitatea scenei. Totusi, rolul cantecului este acela de a adauga valoare imaginii si a face scena mai plina de viata si mai fluida. De vreme ce segmentul vizual poate fi insuficient pentru a portretiza delicatetea unei relatii nonverbale tata-fiu, piesa Missing you amplifica sensul. Paradoxal, cand tatal este intr-un final „conservat“ de camera video, el moare.
Ulterior, in scena in care Ho il urmareste in mod repetat pe tatal sau pe ecranul televizorului, aceeasi muzica intervine din nou pentru a transmite dorinta de readucere la viata a acestuia. Muzica extradiegetica este un agent narativ crucial ce ajuta la construirea soaptelor de dragoste filiala. Cantecul, interpretat in dialectul hokkien, poarta, de asemenea, si o semnificatie de fixator: identitatea tatalui ca imigrant din provincia Fujian. Aici vedem o cartografiere atenta a diferentei trans-regionale si internationale prin muzica din Fallen Angels. Urmeaza trei ilustratii. Prima, opera cantoneza ce se aude ca sunet ambiental in ceainaria in care alt „inger“, asasinul profesionist Chan Chun-liang, isi executa tintele. Opera cantoneza si mancarea specifica originea etnica si regionala a tintei. In continuare, hitul formatiei britanice Massive Attack, Karmacoma, este tema muzicala a ingerului asasin, indicand ambiguitatea culturala a personajului.
In cele din urma, in interiorul pensiunii Chungking auzim Missing you, un cantec popular. A fost scris initial de Hong Yifeng, un compozitor taiwanez specializat in balladenka (blues japonez) din anii `50. Versiunea folosita in film este un remix dance lansat in 1994 de Chyi Chin, care a inlocuit aroma de balada coloniala japoneza cu o lingua franca de muzica populara contemporana. Remixul ofera cheia spre peisajul sonor transcultural al lui Wong Kar-wai si ajuta la formarea unei memorabile orchestratii audio-vizuale a relatiei dintre tata si fiu.
http://youtu.be/c4fWUf2pikY