Politica de confidenţialitate
Chungking Express

Chungking Express (1994)

Chungking Express

Chungking Express (1994) este format din doua povesti relatate in secvente, ambele despre un politist hongkonghez indragostit care se gandeste obsesiv la relatia sa cu o femeie. Prima poveste il are ca actor principal pe Takeshi Kaneshiro care joaca rolul unui politist obsedat de destramarea relatiei sale cu May si de intalnirea platonica cu o misterioasa traficanta de droguri (Brigitte Lin). A doua poveste il are in centru pe Tony Leung (actorul fetis a lui Wonk Kar-wai) care interpreteaza rolul unui politist trezit din tristetea sa, cauzata de pierderea iubitei sale – o insotitoare de bord (Valerie Chow), de atentia unei ospatarite (Faye Wong – superba). Filmul infatiseaza un paradox prin faptul ca, desi personajele sale locuiesc intr-un Hong Kong suprapopulat, sunt mereu singuratice si isi traiesc viata in propriile lumi interioare.

Titlul chinezesc se traduce Jungla Chungking, o referinta metaforica la jungla de beton a orasului, precum si la Palatele Chungking din zona Tsim Sha Tsui, in care este plasata mare parte din prima poveste a filmului. Titlul in engleza, Chungking Express, se refera atat la Palatele Chungking, cat si la barul Midnight Express la care lucreaza Faye.

Wong Kar-wai a facut filmul intr-o perioada de pauza de doua luni de la editarea epicului Ashes of Time. El spune: „Cat timp nu am avut nimic de facut, m-am decis sa fac Chungking Express urmarindu-mi instinctul” si ca „dupa toate chestiile grele, puternc subliniate in Ashes of Time, voiam sa fac ceva mai usurel, un film contemporan, dar in care personajeles sa se confrunte cu aceleasi probleme”.

Initial, Wong a imaginat cele doua povesti ca fiind similare, dar cu cadre contrastante: „Una va fi amplasata in Hong Kong si cealalta in Kowloon; actiunea primeia urma sa se intample in timpul zilei, iar a celeilalte in timpul noptii. Si in ciuda diferentelor, sunt aceleasi povesti”.

Melodia Baroque, compusa de Michael Galasso, poate fi auzita de doua ori in timpul primei parti a filmului: in timpul genericului de inceput si cand personajul lui Brigitte Lin ia arma. Aceasta melodie nu apare totusi pe coloana sonora oficiala a filmului, insa apar altele trei similare cu ea: Fornication in Space, Heartbreak si Sweet Farewell, interpretate la sintetizator, chitara si respectiv pian. Prima poveste cuprinde de asemenea si melodia cantaretului jamaican de regge, Dennis Brown, Things in Life, care se aude in barul american in care sta baronul drogurilor.

In povestea a doua, si preferata mea, apare cover-ul in cantoneza al lui Fay Wong dupa melodia Dreams a celor de la The Cranberries, care se aude si in timpul genericului de final. (Intitulata Mung Zung Yan, melodia este inclusa si pe albumul ei din 1994, Random Thoughts. Urmatorul sau album, Sky, include si o varianta a piesei in dialectul mandarin.) California Dreamin’, melodia The Mamas & the Papas, apare de mai multe ori pe parcursul povestirii, deoarece este piesa preferata a personalului interpretat de Faye Wong.