Politica de confidenţialitate
dancer in the dark

Dancer in the Dark (2000)

Dancer in the Dark
Dancer in the Dark (Photo credit: Wikipedia)

Chiar daca face parte din genul musical, primul numar muzical nu apare decat dupa vreo 40 de minute de film. Mare parte din Dancer in the Dark este influentat de fimele anterioare ale lui von Trier, care fac parte din curentul Dogma 95: este filmat pe camere digitale ieftine de mana pentru a crea un aspect de documentar. Totusi, pelicula nu face parte din Dogma 95, deoarece regulile acestui curent cinematografic (printre a carui fondatori este si von Trier) resping folosirea violentei si a muzicii  non-diegetice. Von Trier delimiteaza secventele muzicale din Dancer in the Dark de restul filmului prin utilizarea unor camere fixe si prin accentuarea culorilor.

Pe coloana sonora, toate vocile suplimentare sunt ale actorilor din distributie, cu exceptia melodiei I’ve Seen It All, in care Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead, il inlocuieste pe Peter Stormare. In ciuda faptului ca melodia a fost omisa din coloana sonora propriu-zisa, multi fani ai filmului au intitulat melodia cantata de Selma (al carei rol este interpretat de cantareata islandeza Björk) The Next To Last Song, chiar daca piesa in sine este o versiune a cappella a melodiei New World, al saptelea si ultimul cantec de pe coloana sonora, si cel care se aude la aparitia creditelor de final.

Pentru vanatorii de aparitii cameo, in secventa de inceput, in care muncitorii parasesc fabrica, se observa un barbat si o femeie, fiecare tinand in brate cate un copil, asteptand in parcare. Femeia este Bente Frøge Trier, sotia regizorului Lars von Trier, iar cei doi pusti sunt copiii lor gemeni. Von Trier a taiat la montaj aceasta aparitie, dar a reintrodus scena ca urmare a protestelor sotiei sale.

Dupa filmari, decorul folosit pentru scena inchisorii a fost vopsit in roz si folosit ca decor principal pentru fimul porno Pink Prison, produs de Zentropa (casa de productie a lui von Trier).

Dancer in the Dark a avut premiera in anul 2000 la Festivalul de la Cannes si a fost intampinat cu entuziasm si controverse, ca majoritatea filmelor lui von Trier. A primit Palme d’Or si premiul pentru cea mai buna actrita pentru rolul lui Björk. Melodia I’ve Seen It All a fost nominalizata la Oscar in categoria Cel mai bun cantec.

http://youtu.be/62pLY5zFTtc

Print Friendly, PDF & Email