Relația lui Jim Jarmusch cu muzica a fost mereu la fel de profundă ca cea pe care o are cu filmul. Coloanele sonore ale filmelor sale sunt întotdeauna minunate și pline de surprize. Muzica din noul său film Only Lovers Left Alive (2013) nu este o excepție.
Povestea se petrece în Tanger și Detroit, iar sunetele reflectă diferitele culturi muzicale și tradițiile ambelor locații. Cu un erou care este, în același timp, un vampir nemuritor și un muzician underground, peisajele muzicale din Only Lovers Left Alive sunt unice și bogat nuanțate. Coloana sonoră a filmului are cu siguranță binecuvântarea regizorului. Lutistul și muzicianul avangardist olandez Jozef van Wissem, care a colaborat cu Jarmusch la trei albume, este creditat ca aranjor al coloanei sonore, în timp ce trupa lui Jarmusch, SQÜRL (a cărei EP de debut a fost lansat în mai anul trecut), oferă muzica adițională. Pe lângă muzica originală de pe coloana sonoră, pe parcursul filmului pot fi auzite melodii de la o varietate de artiști din diferite epoci, care reflectă în mod clar inspirația muzicală atât a lui Jarmusch, cât și a eroului filmului său.
Vorbind despre coloana sonoră a filmului, Jarmusch explică: „Muzica este de o importanță primordială pentru film. Aceasta a fost compusă de Jozef van Wissem, un istoric al lăutei, dar și un chitarist și compozitor avangardist, cu o parte de rock and roll bine definită. El este autorul principal al muzicii din film. În plus, Carter Logan, Shane Stoneback și cu mine avem o trupă numită SQÜRL și am contribuit la coloana sonoră a filmului, chiar dacă van Wissem a stabilit cadrul.“
„Există, de asemenea, unele melodii originale superbe care se aud în film, unele de Yasmine Hamdan, pe care o admir. M-am îndrăgostit de muzica ei de prima dată de când am văzut-o într-un spectacol în Maroc și nu mi-a venit să cred ce persoană minunată și muzician extraordinar este. Toate melodiile ei înseamnă ceva pentru mine. Îmi place și melodia R&B a Denisei LaSalle, Trapped In this Thing Called Love, pe care protagoniștii filmului dansează într-o scenă crucială din film. Și, bineînțeles, Funnel of Love a Wandei Jackson, pe care am tratat-o cu un fel de remix, păstrându-i elementele principale.“
„Bineînțeles că muzica nu putea să aibă decât un rol central într-un film al cărui erou principal este muzician. Dar muzica este foarte importantă pentru mine, oricum. Toate albumele pe vinil pe care le vedeți în casa eroului nu au ajuns acolo din întâmplare. Aproape toate sunt ale mele.“
Muzica lui Jozef van Wissem este unul dintre motivele pentru care după ce vezi filmul rămâi într-un fel de transă. De la primele imagini din film și până la ultima scenă, muzica este o componentă uriașă a poveștii, iar Wissem este unul dintre motivele pentru care totul funcționează atât de bine. Personajul lui Tom Hiddleston, Adam, este muzician și vampir. Aceasta este o distincție importantă – setea sa de sânge vine după dragostea pentru muzica. Casa sa dărăpănată, dintr-un cartier abandonat al Detroitului, este, în esență, un muzeu de instrumente muzicale și un studio de înregistrări. La un moment dat în film, Adam conduce prin Detroit cu iubita sa de secole, Eve, interpretată de splendida Tilda Swinton, și se oprește în fața casei în care a crescut Jack White, solistul trupei The White Stripes.
De fapt, în filmul lui Jarmusch, vampirii se bucură de plăcerile lumești – muzică, dragoste, lectură – mai mult decât de orice altceva. Sigur, se bucură când beau sânge, dar nu pentru fiorul vânătorii. În Only Lovers Left Alive, sângele acționează mai mult ca un drog care îi aduce pe protagoniști într-o stare de fericire. Ei au inventat metode non-violente de a procura sânge și trăiesc, mai mult sau mai puțin, cufundați în vaste cantități de cultură pe care le-au experimentat și absorbit de-a lungul vieților lor lungi – Adam este un cântăreț la luth, un vampir care a șoptit partituri în urechile unor compozitori legendari care au pretins că munca lui este a lor. Eve poate citi o carte pe minut și îl iubește pe Shakespeare, printre alți giganți ai literaturii. Când își pregătește bagajul pentru a zbura din Tanger în Detroit, nu își pune decât cărți. Dar de la început și până la sfârșit, acesta aceste un film care se hrănește cu muzică.
Wissem este un compozitor minimalist și un cântăreț la luth. De aceea Adam cântă la luth, iar dacă observați o asemănare între Wissem și personajul lui Hiddleston, nu este o întâmplare. Este aproape întotdeauna pe drum, cântând muzica, și și-a folosit talentele muzicale într-o serie de proiecte interesante. Galeria Națională din Londra l-a pus să compună o bucată muzicală care să acompanieze celebrul tablou al lui Hans Holbein, Ambasadorii. A realizat coloana sonoră a jocului video The Sims Medieval, a lansat câteva albume solo, precum și trei albume alături de vechiul său colaborator, Jarmusch.
Coloana sonoră aranjată de el pentru Only Lovers Left Alive include bucăți de luth interpretate de el și piese rock care trec de la Black Rebel Motorcycle Club la Wanda Jackson și Charlie Feathers și muzică clasică de Itzhak Perlman. Toate se topesc într-o coloană sonoră fluidă. Wissem a compus opt melodii pentru Only Lovers Left Alive înainte să vadă filmul. „Nu e ca și cum aș fi compus aceste piese fără să fi văzut nicio imagine. Jim a avut prima dată muzica și apoi a făcut filmul. Tonul filmului a fost dat de aceste piese muzicale“, povestește Wissem într-un interviu pentru The Credits. „Am adăugat câteva piese și după ce filmul a fost terminat. Una dintre ele este foarte plăcută și sunt mândru de ea. Este pentru o scenă cu Marlowe, interpretat de John Hurt, care se presupune că e Shakespeare. Iar Shakespeare vorbește despre o piesă în Mult Zgomot pentru Nimic care se intitulează Sick, Sick and Very Sick, așa că am adăugat această piesă, o piesă elisabetană din anii 1600, iar John Hurt mi-a mulțumit pentru asta. Piesa de la sfârșit, care se aude în mașină când conduc prin Detroit, este acest preludiu clasic cântat pe dos, așa că a devenit un palindrom, lucru pe care obișnuiesc să îl fac, să lucrez în aceste imagini în oglindă atunci când compun. Apoi am cântat un pseudo-cânt gregorian pe care i l-am trimis Zolei Jesus ca să îl cânte pe piesa mea. Am încercat o mulțime de lucruri diferite“, spune Wissem.
[su_quote cite=”Jozef van Wissem”]Îmi place modul în care Jim repetă piesele. Am compus o piesă, care a devenit tema muzicală pentru prima întâlnire dintre cei doi protagoniști, iar acea temă revine de câteva ori. A fost prima piesă pe care am compus-o pentru film, este o melodie puternică și îmi place felul în care Jim face asta în filmele sale, modul în care un cântec revine. Muzica aproape are propria poveste.[/su_quote]
Bibliografie
Bryan Abrams, Composer Jozef van Wissem’s Bloody Good Score for Only Lovers Left Alive, The Credits, 26 noiembrie 2013; Internet: disponibil aici;
http://youtu.be/EIjRX0K0pFM