Politica de confidenţialitate
Metropolitan

Metropolitan (1990)

Metropolitan

Filmat in Manhattan si Long Island, Metropolitan (1990) infatiseaza viata unor tineri „bine educati“ care fac parte din clasa superioara newyorkeza (sau, cum unul dintre personaje ii numeste, inalta burghezie urbana).

Whit Stillman a scris scenariul pentru Metropolitan intre anii 1984 si 1988, perioada in care conducea o agentie de publicitate in New York, si a finantat productia filmului cu banii incasati din vanzarea propriului apartament (50.000 dolarai) si cu ajutorul unor contributii stranse de la membrii familiei si prieteni. Stillman pretinde ca filmul se bazeaza pe evenimente din viata sa de la sfarsitul anilor `70, cand locuia cu mama sa divortata in Washington D.C.. Intr-o vacanta de Craciun, cand era in primul an de facultate la Harvard, a intalnit un grup de studenti de la diferite universitati din tara care i-au inspirat scenariul. In fiecare seara, el si grupul sau de prieteni mergeau la cate o petrecere dansanta organizata de hoteluri, dupa care se adunau in casa parintilor unuia dintre studenti, in apropiere de Georgetown. Grupul isi petrecea restul noptii discutand si dezbatand o varietate de subiecte. La fel ca in film, acest ritual nocturn s-a incheiat dupa ziua de Anul Nou, cand Stillman si restul grupului s-au intors la scoala.

Acesta a fost primul film pentru aproape toti tinerii din distributie. Acesta este filmul de debut al regizorului scenarist Whit Stillman si a primit o nominalizare la Oscar pentru originalitatea scenariului.

Print Friendly, PDF & Email