
Videodrome (1983) este un film „cult“ regizat de canadianul David Cronenberg. Actiunea filmului este plasata in Toronto la inceputul anilor `80 si urmareste directorul unui mic post de televiziune, care descopera un semnal de emisie ce transmite violenta extrema si tortura. O serie de straturi de inselaciune se dezvaluie pe masura ce acesta descopera sursa semnalului si pierde contactul cu realitatea si se afunda intr-o serie de halucinatii violente si bizare.
Criticul R. Barton Palmer sustine ca Videodrome este „un film revolutionar al miscarii comercial-independente a Hollywood-ului anilor `80. Povestea lui David Cronenberg despre transformarile oribile cauzate de expunerea la violenta televizata problematizeaza tocmai situatiile pe care explorarea imageriei violentei sexuale din productiile sale anterioare le-au cauzat cu cenzorii, distribuitorii hollywoodieni si grupurile feministe… Videodrome ramane una dintre cele mai neobisnuite productii ale Hollywood-ului, prea socanta si idiosincratica ca sa fie altceva decat un esec comercial“.
Personajul Brian O`Blivion este inspirat de Marshal McLuhan, teoretician al comunicarii si autor al celebrei carti Galaxia Gutenberg. Cronenberg i-a fost elev lui McLuhan in timpul liceului.
Coloana sonora pentru Videodrome a fost compusa de prietenul lui Cronenberg, Howard Shore. Muzica urmareste afundarea lui Max Renn in halucinatiile video, incepand cu o orchestratie dramatica care incorporeaza, si in cele din urma subliniaza, instrumentatia electronica. Pentru a obține efectul dorit, Shore a compus intreaga coloana sonora pentru o orchestra inainte de a o introduce in sintetizatorul digital Synclavier II. Rezultatul, preluat din sintetizator, a fost ulterior inregistrat in tandem cu o sectiune de coarde. Sunetul rezultat este un amestec subtil, despre care este dificil de spus care sunete sunt reale si care sunt digitalizate.
Coloana sonora incepe inca de la aparitia logoului Universal. „Deci, chiar de la logoul Universal, incepi sa devii tulburat“, spune Cronenberg. „Asta datorita coloanei sonore minunate pe care Howard Shore a facut-o pentru acest film, care este subversiva si perversa si tulburatoare fara a fi evidenta“.
Coloana sonora a filmului a fost lansata pe vinil de Varèse Sarabande si relansata pe CD in 1998. Albumul nu este o copie a coloanei sonore realizate de Shore, ci mai degraba un remix. Howard Shore a comentat la acea data ca in ciuda unor mici probleme cu unele dintre numerele acustice, „per total cred ca au facut-o foarte bine“. Din pacate, acest album a iesit din circuitul comercial.
Statutul de film „cult“ al Videodrome a facut din coloana sonora a acestuia o sursa populara pentru omagii in muzica electro-industrial, EBM si heavy metal.
Andy Warhol a numit acest film „A Clockwork Orange (1971) a anilor `80“.