Politica de confidenţialitate
Repo Man

Repo Man (1984)

Repo Man (1984) a fost primul film realizat de absolventul de doar 29 al UCLA, Alex Cox. Chiar si acum, existenta filmului pare implauzibila. Este o poveste apocaliptica fara ziua judecatii, un film punk fara niciun concert, o poveste science fiction cu mai putin de zece secunde de extraterestrii. Cea mai mare parte din muzica sa, devenita acum clasica, se afla in acea perioada la marginea indepartata a societatii americane. Filmul exploreaza o lume a drogurilor, a criminalitatii si a pericolului capitalist pentru nataraii absurzi, denumiti de americani Yuk, (cand Cox a prezentat filmul contactelor sale din lumea reala a recuperatorilor auto din Los Angeles, acestia l-au considerat o versiune diluata a slujbei lor mult mai terifiante).

Repo Man a prosperat in mare parte datorita muzicii sale. Coloana sonora nu numai ca a improspatat versiunea distribuita in cinematografe, ci a alimentat si interesul pentru lansarea versiunii video. Filmul a avut norocul incredibil de a intra pe piata casetelor VHS in epoca de aur a magazinelor de inchirieri video. In mijlocul anilor `90, filmele „cult“ erau considerate atat o estetica, cat si o stare facilitata de saracie.

Cunoscatorii lumii video, care au precedat epoca Internetului, cautau prin rafturi si pubele, propulsati de sfaturile prietenilor si ponturile angajatilor magazinelor de inchirieri video. Iar cei care reuseau sa puna mana pe o versiune execrabila editata pentru televiziune a Repo Man trebuiau sa aiba si un aparat video pentru a impartasi experienta cu prietenii. Filmul s-a transformat intr-un fenomen nu doar pentru ca era greu de gasit, ci pentru ca se ridica la nivelul asteptarilor atunci cand, intr-un final, era gasit.

Muzical, de asemenea, este greu sa te gandesti la alt film de fictiune care sa aiba o sincronizare atat de minunata ca Repo Man – Cox a avut la dispozitie cea mai vibranta si mai diversa scena punk din America.  Si, desigur, nici un alt film nu s-a folosit de o mostenire atat de vasta pentru a obtine un efect atat de romanesc. Nu uitati de aparitia „cameo“ a trupei Circle Jerks. Acea scena prezinta unul dintre cele mai puternice dispozitive ale primului val de muzica harcore al Americii – Keith Morris, Greg Hetson, Earl Liberty of Saccharine Trust si celebrul tobosar Chuck Biscuits.