Politica de confidenţialitate
Three Colors Blue

In 1989, regimul comunist care dominase Europa de Est de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a prabusit cu o rapiditate uimitoare. Daca urmarile politice, economice si ideologice ale reunificarii Europei sunt inca in desfasurare, a existat totusi un rezultat artistic imediat si extraordinar cand filmul polonez si francez s-au reunit pentru a oferi un punct culminat activitatii lui Krzysztof Kieślowski. Intr-o explozie remarcabila de energie creatoare din 1988 pana in 1994, regizorul polonez avea sa scrie si sa regizeze 14 filme, culminand cu Three Colors – trilogia formata din Blue (1993), White (1993) si Red (1994) – o lucrare ce are putine paralele in istoria cinematografiei. In aceasta perioada, Kieślowski a trecut de la statutul de regizor foarte respectat in tara sa la cel de mare clasic al cinematografiei mondiale. Trilogia in sine, lucrarea sa finala, aproape sfideaza posibilul: scrisa, filmata si editata in mai putin de trei ani si proiectata succesiv la Venetia, Berlin si Cannes, asa incat, timp de un an, Kieślowski a dominat arta cinematografica ca nimeni altul.

Aceste filme reunesc multe dintre preocuparile timpurii ale lui Kieślowski, in special rolul coincidentei si al sansei in viata, si le duce la un nivel mult mai personal si mai abstract. Fiecare film elaboreaza una dintre marile idei ale Revolutiei Franceze: liberate, egalitate si fraternitate.

Ca un contrapunct la marile idei ale Revolutiei sunt cele trei culori ale drapelului francez: albastru, alb si rosu. Culorile puncteaza fiecare film, adaugand un nou strat bogatului palimpsest creat de Kieślowski din povestile sale palpitante. Cand Kieślowski a anuntat ca se va retrage din regie dupa Red a fost usor de inteles ca este un gest de epuizare. Totusi, poate fi la fel de adevarat ca Kieślowski a realizat ca ceea ce obtinuse in aceste filme a marcat o fertilizare incrucisata a celor doua mari cinematografii postbelice ale Europei ce nu va putea fi depasita niciodata. El a compus imnul Europei care ofera o tema atat de importanta in Blue si cantecul sau a fost cantat.


Print Friendly, PDF & Email