Politica de confidenţialitate
Trainspotting

Trainspotting (1996)

Filmul „cult“ al lui Danny Boyle, Trainspotting (1996), a ramas in amintirea cinefililor drept genial de deprimant, asta si datorita coloanei sonore sclipitoare pe care apar New Order, Iggy Pop si altii de genul lor. Filmul a avut un impact imediat asupra culturii populare.

Titlul criptat trimite la o scena (care nu a fost inclusa in film) din cartea pe care s-a bazat productia cinematografica, in care Begbie si Renton intalnesc un betivan care se dovedeste a fi tatal instrainat al lui Begbie, in gara dezafectata Leith Central, pe care o folosesc ca toaleta. El ii intreaba daca sunt „trainspottin`“.

Coloana sonora se deschide cu melodia Lust for Life interpretata de starul rock transformat in agent de asigurari Iggy Pop. Melodia era supraestimata in momentul in care a fost reeditata pentru coloana sonora a filmului. Dar astazi, tobele sale iconice si vocea agitata a lui Pop par fermecatoare si inaltatoare.

O alta piesa, Deep Blue Day de Brian Eno, este plina de frumuseti ambientale. Atmosfera creata de aceasta melodie imbogateste caracterul ireal al scenei in care Renton se trezeste innotand adanc in apa, dupa ce se scufundase intr-un vas de toaleta.

Drama despre dependenta de droguri din Trainspotting este clar alimentata de o coloana sonora impachetata in melodiile maniacale ale lui Iggy Pop, Brian Eno si al duoului electronic Underworld.

Cele doua albume cu coloana sonora a Trainspotting au ajuns unele dintre cele mai bine vandute albume centrate in jurul unui film. Primul este o colectie de piese prezentate in film, in timp ce al doilea include piesele excluse din prima coloana sonora si piese suplimentare care au inspirat realizatorii filmului in timpul productiei.

Aveti mai jos al doilea album integral. Sper sa va placa!


Print Friendly, PDF & Email