Politica de confidenţialitate
The Last of the Mohicans

Muzica ultimului mohican

Una dintre cele mai bune coloane sonore ale anului 1992 a fost opera combinată a lui Trevor Jones şi Randy Edelman pentru versiunea wide-screen, filmată extraordinar, a adaptării romanului The Last of the Mohicans, de James Fenimore Cooper. Trevor Jones a fost iniţial angajat să compună întreaga partitura muzicală, dar în momentul în care regizorul Michael Mann finalizase editarea acestei producţii cinematografice mult întârziate, Jones trecuse deja la alte proiecte. Randy Edelman a intervenit pentru a finaliza compoziţia. Divizarea atribuţiilor compoziţionale între doi muzicieni diferiţi ar fi putut rezulta într-o amestecătură, dar din fericire, eforturile celor doi par destul de similare ca să nu atragă atenţia nedorit asupra diferenţelor existente între ei.

Jones a creat ideile tematice principale, care includ o temă principală lentă în gamă minoră ce se aude în timpul genericului de început, cu viori sondând o idee ce se deplasează lent peste un acompaniament susţinut, punctat de sunete vibrante de tobe.

Cel mai memorabil moment muzical, compus de Jones, apare în scena în care Hawkeye (Daniel Day-Lewis) o sărută cu ardoare pe Cora (Madeleine Stowe). În timp ce o vioară în stil popular interpretează o idee muzicală repetată în ritm alert (care este auzită ca muzică din spaţiul diegetic provenind de la un lăutar care cântă în apropierea unui foc de tabără), muzica începe să prindă putere, cu viorile mari adăugând tema muzicală principală peste aceste motiv repetat, în timp ce coardele mici oferă un fundal armonic susţinut. Această muzică şi scena pe care o acompaniază sunt la fel de senzuale ca oricare din Basic Instinct (1992), cu excepţia că în The Last of the Mohicans (1992) niciun personaj nu se dezbracă.

Contribuţia muzicală a lui Edelman constă în unele compoziţii dramatice pentru mai multe scene scurte care aveau nevoie de muzică după ce Jones a părăsit producţia. Aceste bucăţi muzicale scurte au menţinut nivelul general de intensitate, care a ajutat la transformarea filmului într-una dintre cele mai aclamate producţii din 1992.

http://youtu.be/BWRbbqH7arM

Print Friendly, PDF & Email