Politica de confidenţialitate
The Apartment

In Apartamentul lui Billy Wilder

The Apartment (1960), filmul premiat cu cinci Oscaruri al regizorului american Billy Wilder, include una dintre cele mai populare teme muzicale ale anului 1960. Compozitorul coloanei sonore a filmului, Adolph Deutsch, nu a putut fi creditat pentru această temă, deoarece se bazează pe o piesă de pian din 1949, denumită Jealous Lover, compusă de britanicul Charles Williams. Conform protagonistului din The Apartment, actorul Jack Lemmon, Wilder avea o memorie deosebită pentru melodiile vechi, chiar dacă nu putea interpreta nicio melodie.

Regizorul şi-a amintit această bucată muzicală când The Apartment era în curs de filmare şi a sugerat să fie folosită ca temă romantică de fundal. Casa de producţie United Artists a avut nevoie de ceva timp pentru a identifica sursa melodiei. Atât tema muzicală din The Apartment, cât şi cea din Exodus (1960), film regizat de Otto Preminger, au devenit extrem de populare în 1960 prin intermediul unor înregistrări realizate de pianiştii Arthur Ferrante şi Louis Thicker pentru United Artists Records.

Compozitorul filmului The Apartment, Adolph Deutsch, poseda o vastă experienţă în muzica clasică, lucru evident în orchestraţiile lui meticuloase. Cu toate acestea, partitura compusă pentru The Apartment invocă muzica pop, de la jazz la lounge pop. Muzica lui incidentală nu este doar un fundal pentru acţiune; uneori, melodiile sale sunt vii în prim-plan. El a venit cu un număr de blues tulburător, pentru saxofon solo, care cucereşte secvenţa în care Bud este prezentat în garsoniera sa de burlac, făcând curat după o seară petrecută cu unul dintre şefii săi şi apoi pregătindu-şi o cină rece.

Jack Lemmon, a cărui pasiune era jazzul la pian, a fost impresionat de cunoştinţele ciudate ale lui Billy Wilder cu privire la muzica populară din trecut. Wilder i-a cerut lui Deutsch să folosească unul dintre cântecele sale preferate, cu o melodie bântuitoare, ca piesă de titlu pentru genericul de început al filmului. Regizorul putea fredona melodia, dar nu îşi putea aminti titlul acesteia. Personalul departamentului de muzică al United Artists a localizat în cele din urmă piesa: Jealous Lover al lui Charles Williams. Williams era cunoscut pentru mini-concetrul său The Dream of Olwen, pe care l-a compus pentru filmul britanic Where I Live (1947). El a compus Jelous Lover în 1949 ca pe o melodie pop. Wilder a aranjat ca piesa să fie redenumită Theme for The Apartment şi a devenit rapid un hit pentru duetul de pian Ferrante şi Teicher. „Acum este un standard“, după cum spunea Lemmon în 1989.

Bibliografie

Gene D. Phillips, Some Like It Wilder: The Life and Controversial Films of Billy Wilder, The University Press of Kentucky, Kentucky, 2010;

Print Friendly, PDF & Email