Politica de confidenţialitate
Requiem for a Dream

Requiem for a Dream (2000)

Requiem for a Dream
Requiem for a Dream (Photo credit: OAKside)

Un film tulburator despre dependenta de heroina pe care de fiecare data cand il vad am dureri de maini si de stomac. Requiem for a Dream (2000), al doilea lungmetraj al reputatului regizor american Darren Aronofsky, infatiseaza diferite forme de dependenta (desi pe tot parcursul filmului nu se pronunta nici macar odata cuvantul heroina), ce conduc la incarcerarea personajelor intr-o lume a deziluziei si a disperarii care in cele din urma este depasita de realitate.

La fel ca in primul sau lungmetraj, π (1998), Aronofsky se foloseste de un montaj din cadre extrem de scurte. In timp ce un film normal de 100 de minute are 600 pana la 700 de cadre, Requiem for a Dream are peste 2.000 de cadre. Ecranul impartit este folosit si el foarte mult, alaturi de gros-planuri foarte stranse, care te sufoca efectiv.

Intreaga coloana sonora, dar in principal melodia obsedanta Lux Aeterna, a devenit atat de populara incat nimeni nu o mai asociaza cu filmul. In scena de inceput se aude un cvartet care isi acordeaza instrumentele. Chiar inainte de aparitia titlului fimului, se poate auzi dirijorul care bate cu bagheta in suportul sau pentru a atentiona cvartetul. Muzicienii care se pregatesc de spectacol sunt Kronos Quartet care interpreteaza marea parte a coloanei sonore, iar dirijorul care ii atentioneaza in secventa de inceput este regizorul, Darren Aronofsky.

Coloana sonora a fost compusa in totalitate de Clint Mansell, iar aranjamentele pentru cvartetul de coarde au fost scrise de compozitorul David Lang, castigator al premiului Pulitzer. Melodia Lux Aeterna a fost folosita pe scara larga intr-o serie de trailere de prezentare pentru filme precum: The Da Vinci Code, Sunshine, Lost sau I Am Legend si in Romania este folosita pana la enervare de emisiunea televizata Romanii au talent. Chiar si asa, Lux Aeterna ramane fara indoiala in istoria muzicii de film ca una dintre cele mai bune melodii realizate direct pentru pelicula.

Print Friendly, PDF & Email