Politica de confidenţialitate
Okuribito

Departures (2008)

Departures (film)
Departures (film) (Photo credit: Wikipedia)

Un film care iti da o senzatie de plenitudine, si chiar daca este despre moarte, vibreaza a viata asemenea corzilor unui violoncel. Departures (Okuribito) este o drama regizata de japonezul Yōjirō Takita despre ceremonia de pregatire a mortilor pentru viata de apoi (denumita nōkan). Chiar daca filmul urmareste teme contemporane, aceasta practica este rar intalnita in zilele noastre si este limitata la zone in care se pastreaza traditiile japoneze stravechi.

Povestea este adaptata dupa romanul autobiografic scris de Aoki Shinmon, Coffinman: The Journal of a Buddhist Mortician. Realizarea filmului a durat zece ani. Regizorul a asistat la o serie de ceremonii funerare pentru a intelege trairile familiilor indoliate. Chiar daca moartea este portretizata in film ca fiind intampinata de ceremonii fastuoase, acesta este un subiect tabu in Japonia, motiv pentru care Takita a fost ingrijorat in privinta receptiei pe care filmul o va avea si nu a anticipat succesul comercial de care s-a bucurat.

Departures a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2009. Fostul premier al Chinei, Wen Jiabao, a vazut filmul la recomandarea omologului sau japonez, Yukio Hatoyama, si a ramas profund impresionat de el.

Intreaga coloana sonora a filmului, care cuprinde niste pasaje muzicale superbe cantate la violoncel, a fost compusa de Joe Hisaishi, la care voi reveni cat de curand.

Print Friendly, PDF & Email