Politica de confidenţialitate
Days of Being Wild

Days of Being Wild (1990)

Wong Kar-wai foloseste muzica in filmele sale intr-un mod interesant, considerabil diferit de majoritatea regizorilor din Hong Kong. Nu foloseste muzica pentru a face cunoscut un context social sau un mediu fizic si nici ca pe o metonimie a arenei fizice imediate a actiunii. In schimb, el angajeaza muzica pentru a atrage atentia privitorului spre o lume a interioritatii, o lume fantastica in care personajele cauta refugiu, dar si depun eforturi pentru a scapa din ea. Prin muzica el incearca sa dea expresie emotiilor nearticulate ale personajelor. Discrepanta dintre mediul imediat de actiune si muzica se observa clar in filme precum Days of Being Wild (1990), a carui actiune se desfasoara in anii `60, dar care foloseste muzica populara de la sfarsitul anilor `40. Filmele lui Wong – cum ar fi Chungking Express (1994), In the Mood for Love (2000) si Days of Being Wild – au de a face cu modul in care contextul naturii schimbatoare a Hong Kong-ului afecteaza vietile oamenilor si, in special, acorda o atentie deosebita timpului, memoriei si spatiului (dintre oameni si dintre timpi), teme mai mult postmoderne. Personajele sale sunt adesea solitare, in ciuda faptului ca traiesc in peisaje urbane frenetice, suprapopulate, si o conventie cheie a stilului sau este modul in care intersecteaza vietile personajelor. Manipuleaza spatiul si timpul in moduri neobisnuite.

In Days of Being Wild experimentam delirul protagonistului aflat in deriva intre dorinta de a scapa si distrugerea barbara, aruncat intr-o cautare fara speranta a unei geneze miraculoase (mama necunoscuta). In scena de deschidere a filmului, camera pluteste lejer de-a lungul si de-asupra unei jungle luxuriante verde-albastruie – o secventa enigmatica si fermecatoare de imagini. Intreaga scena are o calitate sublima, usor senzuala, dar ireala. Opereaza cu un afect puternic de vis. Acesta este intarit de muzica nostalgica a carei versuri dureroase, in loc sa de-a cateva indicii, nu face decat sa incurce si mai mult privitorul. Unde suntem? In ce spatiu si a carui referinta de timp? Raspunsurile raman dincolo de ratiune. Imaginea revine doar spre finalul filmului, probabil ca o ultima privire asupra mortii protagonistului, oferind un fel de indiciu pentru aceasta minunata metafora poetica. Totusi, scena este acceptabila pentru o clipa, iar secretul este periat doar de o usoara eliberare de tensiune. Dimensiunile povestii, care trec dincolo de protagonistii filmului, raman netulburate.

Days of Being Wild apeleaza la referinte din cultura pop si la muzica pentru a crea un strat bogat de semnificatie intertextuala prin care natura izolata a personajelor (de multe ori „ancorate“ de voice-over) este pusa in contrast atat cu locatia (Hong Kong-ul plin de viata), cat si cu muzica (cantece de dragoste). Astfel, ironia strabate. Estetica avangardista a lui Wong este compusa din povesti eliptice prin utilizarea miscarilor lente, a jump-cut-urilor si a imaginilor fragmentate. Spectatorii trebuie sa-si suspende credintele in cronologie, timp si, in multe cazuri, in propriile amintiri, pentru a experimenta pe deplin adancimile creatiilor filmice sugestive ale lui Wong. Povestea lui Wong este continua, iar naratiunea este dependenta de contextul prezentului si trecutului. Prin opera lui Wong, Hong Kong-ul devine o metafora pentru personaje si pentru existenta lor variata. Acesta reprezinta o pastisa urbana in care indivizii se lupta pentru a se impaca cu un sentiment de detasare si singuratate in ciuda densitatii mari de populatie a teritoriului. Seria nesfarsita de scenarii posibile ale lui Wong si calatoriile interne si externe ale protagonistilor sai constituie o destramare si o reconfigurare a comprimarii spatio-temporale.

Asa cum comenteaza David Martinez cu privire la utilizarea muzicii in filmele lui Wong, „Muzica vorbeste la fel de sugestiv ca imaginile, si, de fapt, intotdeauna are ultimul cuvant. Toate filmele lui Wong Kar-wai au un lucru in comun: toate se incheie cu o melodie care, de la Days of Being Wild incoace, deschide mereu perspectiva unui nou inceput, o noua poveste aflata la inceput“.

Buton-share

Print Friendly, PDF & Email